הכנת ממד לקבלת טופס 4 – חשיבות, מדריך וקישורים חשובים
בעבר פיקוד העורף דרש שכל בית שנבנה יכלול גם בניית ממ"ד, כדי לאפשר הגנה מירבית על הדיירים בעתות מלחמה. הדרישה הייתה תנאי לקבלת טופס 4 המאפשר מגורים ושימוש במבנה. במרוצת השנים השתנו ההנחיות מספר פעמים, עד לשנת 2010, שם יצאה הנחייה ששינתה את פני המיגון.
בפברואר 2010 התפרסמה הנחיה אשר מגדירה הנחיה של התקנת מערכת אוורור וסינון בכל המרחבים המוגנים בבתים, ושלושה חודשים לאחר מכן כל תוכנית אשר הייתה אמורה לעבור את אישור המהנדסים של מכון התקנים הייתה מחויבת לעמוד בדרישה החדשה. מאותו זמן והלאה נודעת חשיבות קריטית להכנת הממד לקבלת טופס 4.
ולא שאין חשיבות כזו ממילא, גם בלי ההנחיות החדשות הללו. לאחר מלחמת המפרץ, כחלק מהפקת הלקחים מהמלחמה, הוחלט שבכל מבנה שיוקם או ישופץ, יוקם מרחב מוגן, שיאפשר הגנה לדיירי הבית במצב מלחמה לכשתפרוץ. לבניית הממ"ד יש הנחיות ברורות אשר מתעדכנות על פי דרישת פיקוד העורף, האמון על ביטחון האזרחים בישראל.
בשעת מלחמה צריך להכין את הממ"ד בכדי שיהיה מקום שנוח להיות בו ומעבר לכך, מקום שיגן עלינו ועל יקירנו מחומרים מסוכנים, עפ"י הנחיות פיקוד העורף. ההמלצה היא לצייד את החדר המוגן בכמות מים שמספיקה לשלושה ימים, עפ"י חישוב של שלושה עד ארבעה ליטר מים ביום לאדם, זאת בנוסף למזון אשר אינו דורש קירור ובאריזה סגורה. אפשר ורצוי להוסיף חפצים אשר ינעימו את זמן השהייה בממ"ד (שיכול להיות ממושך) כמו טלוויזיה, מחשב וספרים.
בשביל לקבל טופס 4 לממ"ד יש לבצע מספר פעולות:
- לבקש מהקבלן מדבקות ומספרי תו תקן של החלון ודלת הממ"ד.
- להזמין איזוטופ לבדיקת אטימות ובדיקת טיח לממ"ד.
- בדיקות בטון.
- אישור מעבדה לטיח ואישור מעבדה אטימות.
- ריכוז תוצאות בטון.
- הצהרת מהנדס שאחראי על שלד הדירה בכלל והממ"ד בפרט.
- התקנת מערכת סינון אוויר ואב"כ.
- הדברת מדבקות תו התקן על חלון הממ"ד ועל דלת הממ"ד.
- צילום תוכנית הכשה של הג"א (הגנה אזרחית).
לאחר שבוצעה כהלכה הכנת ממד לקבלת טופס 4, ניתן לקבל אישור שהממ"ד אכן תקין. לאחר קבלת האישור מהג"א, הדייר/קבלן רשאי לגשת לוועדת שקמים עם המסמכים הנדרשים לקבלת טופס 4 לבניין.
צריכים עוד מידע?
מוזמנים לחפש במאגר המאמרים שלנו באתר, ליצור איתנו קשר באמצעות הטופס לשאלות ובירורים הנמצא בצד שמאל של המסך בכל דפי האתר, או לחפש במאגר השאלות והתשובות של פיקוד העורף